Nyílt Levél a Harry Pottert támadóknak

Tisztelt Tiltakozók!

Feltételezem, hogy tiltakozásukkal nem csak vaktában vagdalkoznak, mert a könyv hátulján szerepel a boszorkány kifejezés. Gondolom, elolvasták a könyvet, illetve megnézték a filmet, mielőtt véleményt alkottak róla. Természetesen tiszteletben tartom hogy Önöknek jogukban áll, hogy a nevezettről szóló könyvről és filmről negatív véleményük legyen - így gondolom Önök is tiszteletben tartják majd, hogy nekem viszont tetszenek az említett művek.

Mivel négy gyermekem jövőjéért és erkölcsi képéért vagyok felelős, ezért - természetesen - előbb elolvastam, megnéztem, mielőtt gyermeki fogyasztásra alkalmasnak találtam. Őszintén szólva fel sem merült bennem, hogy árthatnék ezzel utódaimnak, így ezúton is köszönöm, hogy Önök felhívták erre figyelmemet.

Mivel ismét elolvastam, illetve megnéztem az adott műveket - immáron annak Önök által kihangsúlyozott ártó hatását vizsgálva - az alábbi következtetésre jutottam:

A nevezett művekben elhangzó varázsszavak, valamint a nem emberi lények a valós világban nem léteznek. Ha gyermekem (miközben én esetleg nevelő célzatú magyarázatot tartok neki) a "Petrificus totalus" varázsigével illetne - attól még csekély a valószínűsége, hogy sóbálvánnyá váljak. Voldemortot sem találtam a központi lakcímnyilvántartóban, ahogy az Abszol utat is hiába kerestem. A szörnyekről és egyéb nem emberi lényekről is csak annyit, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a LochNessi szörny léte sem bizonyos… Ellenben!

Ahogy így gondolkodom a fenti művek jóvoltából gyermekeimre ható ártalmakról, egy szörnyű látomásom támadt! Láttam a csonkacsaládokba került második feleségeket, amint megbízzák a vadász-bérgyilkost, hogy öljék meg a kölköt. Persze a vérdíjat csak akkor kapják meg, ha a szívét kivágják bizonyítékként. Még jó, hogy megmenekült, igaz a hajadon ezek után összeállt hét magányos pasival, azóta velük él társbérletben. Hogy ott mi lehet éjszaka?!

Épp kifutottam volna a világból ijedtemben, midőn egy másik rémkép jelent meg: a farkas, amint éppen jóízűen nyamnyogja Nagymamát! Igaz végül is mindegy, mivel Piroska minden bizonnyal szellemi fogyatékos: nem tudd kettejük között különbséget tenni… Megérdemli sorsát! Bár nem semmi, amit a vadász véghez visz: úgy kibelezi a farkast, hogy a belei közül élve szálnak ki az említett hölgyek! Persze a farkas ezt még túléli, a hasába varrt kövek azonban irgalmatlanul kicsinálják. Hol vannak ilyenkor az állatvédők?!

Arról nem is beszélve, hogy a mai gazdasági helyzetben feltehetően gyermekek ezreit viszik szüleik az erdőbe, mert nem bírják eltartani őket! Még jó, hogy ott a vasorrú bába (aki gondolom nyugdíjas szülésznő), aki majd véget vet szenvedéseiknek. Vagy gyilkosságra készteti inkább a kiskorúakat? Hmmm!

Komolyan mondom, Csipkerózsikának a 100 éves álmot hozó varázslata(!) alatt nem voltak ilyen rémálmai! Hú, most kapcsolok! Én ezekkel traktáltam idáig esténként gyermekeimet!!! És abban a hitben éltem, hogy ezzel jót teszek nekik… Valóban, Önöknek igazuk van: én egy felelőtlen, gondatlan anya vagyok! Most már értem, mitől lesznek sátánista bűnözők a gyermekeim. Miért fognak gyilkolni, szektát alapítani, embertársaikat kizsigerelve a világot nyomorba dönteni! De komolyan: ezek után tényleg számít itt még az a néhány bűbáj? Valóban fokozza ezt a hatást Harry Potter? Hiszen már úgy sincs veszteni valójuk...!

Legközelebb, ha az a felelőtlen ötletem támad, hogy esti mesét olvassak gyermekeimnek, ígérem, azt ezentúl csak a Magyar Népmese sorozatból fogom tenni. Mondjuk, elolvasom az Okos lány címűt, ahol a király azt kéri a lyánytól, hogy menjen is, meg ne is. Vigyen is, meg ne is és öltözve is, meg ne is. Erre a lyány beállít egy száll melltartóban, félig lovagolva... Hááát, nem semmi! Erre még a király megkérdi: "Oszt mé nem a csunjábbikat takartad el?" - Mire a lyány: "Mert aszt az Isten teremtette - eszt mög magam nevötem!". Csoda, ha ezek után gyerekeink egyik fele a szex-iparban helyezkedik el, a másik fele pedig egy életen át gátlásosan, boldogtalanul, önmagát szégyellve éli életét?!

De egy kicsit eltértünk a HarryPotter-jelenségtől... Nos: még nem találkoztam olyan íróval, aki a mai gyermekeket elszedi a videótól, számítógéptől és könyvolvasásra késztet! Ez mostanság csak Joanne Rowlingnak (gy.k. a szerzőnek) sikerült, amiért én nagyon hálás vagyok neki. Az olvasás ugyanis jelentősen befolyásolja nyelvünk ismeretét, és méginkább az olvasó helyesírását. A gyermeki kreativitás fejlesztésének fontosságát talán Önöknek sem kell ecseteljem - nos, erről a könyvről igazán elmondható, hogy megmozgatja a fantáziájukat. Amit igyekszenek rajzban is kifejezni - ezáltal a rajz- és íráskészségüket fejlesztve. Tudnak hasonló jelenségről beszámolni?

Egyelőre a Harry Potter mellett szóló érvek számomra meggyőzőbbek. De továbbra is fenntartom, hogy Önöknek joguk van ahhoz, hogy ne tetszedjen. Javaslom: ez esetben ne olvassák! Esetleg tiltsák meg gyermekeiknek is - bár én sajnálnám őket megfosztani ettől az élménytől. Igaz, azt elismerem: a Harry Potter nevével fémjelzett kereskedelmi mizéria valóban idegesítő méretet öltött. Elméletileg borzasztóan zavarna, hogy az összes üzletben (a papírbolttól az edényesig) minden vele van tele. Mégis vegyesek az érzelmeim: hiszen a vízcsapból is folyó Pokemont váltotta le, aminek én szívből örülök. Ugyanis ez utóbbi szereplő agresszivitása és bugyutasága kivívta itthon a tiltó-listán az első helyet. De nem égettem, sztrájkoltam, hanem gyermekeimmel megbeszélve (és érveket felhozva) száműztük a MI otthonunkból. Meghagyva más gyereknek az örömet, hogy nézhesse…

Az Önök által kezdeményezett akciókról - mint például a betiltás iránti igény, avagy bizonyos könyvégetési akciók - csak két mondatot engedjenek meg:

1. Ha én tiszteletben tartom az Önök véleményét, akkor valahol (egy kicsinykét) jogosan várnám el, hogy Önök is tiszteletbe tartsák: nekem Tetszik! És engedjék meg nekem, mint felnőtt, önálló embernek, hogy én döntsem el: mi veszélyes gyermekeimre és mi nem!

2. A könyvek csak hordozók, a jelenséget nem tudják elégetni (szerencsére!). A szeretet és a megbocsátás jegyében - nem kéne inkább a begyűjtött példányokat szétosztani azon gyerekek között, akiknek a szülei nem bírják megvenni?

És végül: ha továbbra is fenntartják, hogy mozgalomszerűen tiltakozzanak Harry Potter ellen, akkor ezúton kérem Önöket, hogy akciójukat terjesszék ki a fentebb említett Hófehérkére, Piroskára, Csipkerózsikára és Okos lányra is. Hiszen azt hiszem elmondhatjuk: ők legalább ennyire, ha nem sokkal ártalmasabbak!

Én viszont addig is izgatottan várom, hogy a következő kötet megjelenjen!

Üdvözlettel:

Kiss Ágnes (Mammy)
(felelőtlen) családanya

...valamint férje és mind a 4 gyermeke